LIJ: Entrevista amb Teresa Colomer

En aquesta entrevista Teresa Colomer, que dirigeix  l´equip de reserca en LIJ de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens parla sobre la literatura infantil i juvenil (LIJ). Per començar ens fa reflexionar sobre les funcions que compleix aquesta literatura, ella les resumeix en tres. La primera seria la d’obrir la porta a l’imaginari humà configurat per la literatura, amb això es refereix a la literatura de tots els temps, em pareix molt interessant  ressaltar el valor bibliogràfic de la humanitat que amaguen les històries i contes que sempre s’han llegit. Històries que ens permeten conèixer el món des de moltes mirades diferents. La segona funció és que llegir (o escoltar) literatura infantil suposa que els nens i nenes tinguin la possibilitat de dominar el llenguatge i les formes literàries bàsiques. Per últim, la terecera funció és que ofereix una representació articulada del món que serveix com a instrument de socialització de les noves generacions, com ella diu està funció és la que va marcar el naixement de la literatura infantil, però compleix moltes altres funcions que també s’han de valorar. M’agradaria ressaltar la frase amb la qual tanca aquesta pregunta perquè crec que és una apreciació molt encertada. Sens dubte els llibres infantils són un reflex del model de persona que es vol aconseguir.
“no hi ha millor documento que la literatura infantil per saber la forma en la qual la societat desitja veure’s a si mateixa”

Tota la entrevista m´ha resultat mot interessant i alhora m´ha fet reflexionar. Jo vaig a ser mestra i tal vegada, mare, llegeixo llibres de qualitat? llegeixo tant com hauria de? seré bona iniciant a nens i nenes a l’ampli món dels llibres? és difícil respondre, sé que hauria de llegir més, no per obligació sinó perquè se m’oblida el molt que gaudeixo fent-ho, és complicat dedicar el temps que es mereixen els llibres amb el ritme de vida d’una estudiant i cambrera. Del que sí estic orgullosa és del que he llegit al llarg dels anys, un germà que devora llibres i una mare amb una gran sensibilitat han estat de gran ajuda. Plantejar-me que haig de tenir un ampli bagatge en la literatura per ser una bona intermediària, m’anima a alimentar l’hàbit diari de la lectura.

el-principito1 boa-elefante

“Va ser el temps que vas passar amb la teva rosa el que la va fer tan important”

El Petit Príncep, Antoine de Saint-Exupéry (1943)

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s